Somody Soma bronzérmes a junior vb-n!

ápr 7, 2023 | Hírek

A hatodik magyar érmet Somody Soma szerezte a plovdivi korosztályos világbajnokságon! Bojti Dániel tanítványa remek bronzérmet nyert a junior férfi párbajtőrözők versenyében, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Azért, amikor valaki a csoportmeccseken kifejezetten jól, majdnem hibátlanul teljesít, aztán a 64 közé jutásért összekerül az aktuális világranglista vezetőjével, az nem lehet valami jó érzés. Márpedig ez történt Somody Somával, a plovdivi kadet és junior világbajnokság záró szakaszának első napján, a junior párbajtőrözők egyéni versenyében. Azt nem tudjuk, hogy Bojti Dániel tanítványa rándított-e egyet a vállán avagy sem a történtek okán. Azt viszont tudjuk, hogy ezt követően egy nagyon magabiztos 15:9-cel búcsúztatta az egyik favoritot, és ettől kezdve nem volt megállás az újabb éremig! 

Somody Soma, a büszke világbajnoki bronzérmes.

Az út addig, persze, korántsem volt egyszerű. Egy “pihentető” 15:12 után az ismeretlen, de mindig nagyon kellemetlen koreai rivális ellen, még mindig csak a 16 közé kerülésért következett a mamutmezőny (233 induló!) másik favoritja, az izraeli Cohen. Ő mellesleg szűk egy hónappal ezelőtt a budapesti felnőtt (!) Westend Grand Prix-n nyert ezüstöt, majd a következő felnőtt Vk-n is nyolc közé jutott. A junior vb-n viszont nem került a nyolcaddöntőbe… Az MTK tehetsége ugyanis 15:12-re legyőzte őt! Az bizonyos volt, hogy ettől kezdve könnyebb ellenfelek következnek, ám ebben a fegyvernemben ez néha  nem sokat jelent… 

Soma találata és eredménye is különleges.

Somody Soma viszont a bravúrok után, a papíron kötelezőket is teljesítette, ami néha ugyanolyan nehéz feladat. A 8-ért a kanadai Xiaót 15:13-ra, az éremért a finn Kuhtát 15:9-re verte a magyar. Ezzel a dobogó már összejött, ám a folytatás nem sikerült. Az elődöntőben a svájci Brochard, aki szintén a favoritok közé tartozott 15:12-re legyőzte Somát, aki ezzel bronzérmes lett, és az eddig is nagyszerű magyar mérleget 2 aranyra és 4 bronzra módosította, mellyel válogatottunk továbbra is a második helyen áll az összesített éremtáblázaton a toronymagasan vezető amerikaiak mögött. 

Bojti Dániel és a vb-érmes tanítvány.

Somody Soma veresége után sem tűnt elkeseredettnek, és erre meg is volt minden oka, így nyilatkozott honlapunknak: “Azért az nem volt kellemes, amikor megláttam, hogy milyen ellenfelek várnak rám a direkt kieséses szakaszban… De jól ment a vívás, és amikor az izraelit is sikerült legyőznöm, akkor már mindenképpen érmet akartam szerezni. Ez sikerült is, viszont azt kicsit sajnálom, hogy ugyanazt a svájcit, akit a tallinni Eb-n sikerült legyőznöm, most nem. A bronznak ugyanakkor őszintén tudok örülni. Egyfelől, mert van még egy évem a junior korosztályban. Másrészt azért, mert ez jó kezdet ahhoz, hogy Plovdivban nyerjek még egyet, amelyet a csapattal nagyon szeretnék elérni!”

Somody Soma és az aranyosan csillogó bronzérme.

A nap folyamán történő egyéb események ezúttal alakulhattak volna jobban is a mi szempontunkból – bár összességében igazán nincs okunk panaszra ezen a világversenyen sem… A nőknél és a férfiaknál is a többieknek a 32 jelentette a végállomást. Idáig jutott el Kovács Gergely, illetve Wimmer Dorina és Salamon Réka. A 64-ben búcsúzott Szarvas Rita és Kálmán Gyöngyvér, a férfiaknál egy körrel korábban Kulcsár Viktor és Csabai Máté. 

A plovdivi korosztályos világbajnokság szombaton a kadet férfi és női párbajtőrözők versenyével folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv. 

Junior női párbajtőr, egyéni, 178 induló. A csoportmérkőzéseken: Wimer Dorina 5 győzelem/1 vereség, Salamon Réka 5/1, Kálmán Gyöngyvér 3/3, Szarvas Rita 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Wimmer-Kravets (izraeli) 15:13, Szarvas-Si (kínai) 13:10, Salamon-Mukoid (ukrán) 15:13, Kálmán-Zens (luxemburgi) 15:8.

A legjobb 32 közé jutásért: Wimmer-Szarvas 15:11, Salamon-Alves de Lima (német) 15:12, Kálmán-Maaninka (svéd) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Wimmer-Xie (kínai) 3:15, Salamon-Paulis (olasz) 7:15. 

Végeredmény: 1. Hadley Husisian (amerikai), 2. Alicja Klasik (lengyel), 3. Anna Makszimenko (ukrán) és Nicole Feygin (izraeli), …22. Salamon Réka, …26. Wimmer Dorina, …58. Szarvas Rita, …61. Kálmán Gyöngyvér.

Junior férfi párbajtőr, egyéni, 233 induló. A csoportmérkőzéseken: Kulcsár Viktor 5 győzelem/1 vereség, Somody Soma 5/1, Kovács Gergely 5/1, Csabai Máté 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Somody-Mencarelli (olasz) 15:9, Kovács-Shamel (egyiptomi) 15:9, Csabai-Kim (koreai) 6:15, Kulcsár-Riede (osztrák) 12:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Somody-Kvon (koreai) 15:12, Kovács-Sito (szingapúri) 15:10. 

A legjobb 16 közé jutásért: Somody-Cohen (izraeli) 15:12, Kovács-Mo. Mahmoud (egyiptomi) 11:15.

Nyolcaddöntő: Somody-Xiao (kanadai) 15:13.

Negyeddöntő: Somody-Kuhta (finn) 15:9.

Elődöntő: Somody-Brochard (svájci) 12:15.

Végeredmény: 1. Mohamed Yasseen (egyiptomi), 2. Theo Brochard (svájci) 3. Somody Soma (edző: Bojti Dániel, válogatott edző: Eitner Kinga) és Samuel Imrek (amerikai), …21. Kovács Gergely, …74. Kulcsár Viktor, …85. Csabai Máté. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Hat férfi párbajtőrözőnk a párizsi főtáblán

A kiemelt Koch Máté és Siklósi Gergely mellett Somody Soma, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid és Buta Levente jutott a legjobb 64 közé a párizsi férfi párbajtőr Vk-n.

Ismét Csampa Zsolt az elnök

A Magyar Vívó Szövetség megtartotta rendes és tisztújító közgyűlését. A testület ismét, negyedszer választotta meg Csampa Zsoltot elnöknek, gratulálunk!

Rabb Krisztián és Péch Kornél 64-ben

A kiemelt Szilágyi Áron mellett Rabb Krisztián és a junior Péch Kornél jutott a legjobb 64 közé a madridi férfi kard egyéni Világkupa-versenyen.

Egyedül Eszter a főtáblán

A kiemelt Muhari Eszter mellé egyetlen magyar női párbajtőröző sem jutott a fujairahi Világkupa-verseny főtáblájára.

Három női kardozónk főtáblás

Márton Annának, Szűcs Lucának és Battai Sugárnak sikerült a legjobb 64 közé jutnia a plovdivi női kard egyéni Világkupán.

Élő eredmények

Közelgő események