Teljes a tokiói mezőny – ágak és vágyak (3. rész, női kardcsapat)

jún 15, 2021 | Hírek

Végleg lezárult a vívás olimpiai kvalifikációja. Ötrészes sorozatunkban átböngésszük valamennyi magyar érdekeltségű szám mezőnyét és párosítását. Ezúttal a női kardcsapatokkal foglalkozunk.

Sorozatunk legutóbbi, férfi kardcsapatról szóló írásában azzal kezdtük, hogy a “fényes múlt és a dicső jelen” tükrében gondolunk éremesélyesként a férfi csapatra, és ez azóta mit sem változott. A női kardozókra viszont egészen más vonatkozik. A legfiatalabb olimpiai fegyvernemben először jutott ki magyar válogatott a csapatversenyre, ettől fogva csapatban semmiféle múltról nem beszélhetünk, de egyéniben sem sikerül eddig ötkarikás érmet szerezni a mieinknek. Mi több, világbajnokságról sincs még aranyérme magyar női kardozónak.  

Mégis, fentiek ellenére egyáltalán nem lenne egetrengető meglepetés, ha női kardozóink éremmel térnének haza Tokióból. Az egyéni világranglistán Márton Anna az ötödik, Pusztai Liza a hetedik helyről vág majd neki az olimpiának. És ha csapatban mindkét klasszisunk odateszi magát, ráadásul a társakat már többször remekül kiegészítő Katona Renáta is jó napot fog ki, akkor bármi megtörténhet. Már csak azért is, mert a kvalifikációs versenyeken két ezüstérmet szerzett ez a válogatott, és sokszor közel állt az igazán nagy bravúrhoz is. Nézzük akkor a tokiói mezőnyt, elemezzük az ellenfeleket, és természetesen hallgassuk, pontosabban olvassuk Gárdos Gábor vezetőedző véleményét! 

A résztvevők a világranglistás besorolás rendjében: Orosz Csapat (1. a világranglistán), Olaszország (2.), Franciaország (3.), Korea (4.), Magyarország (5.), Egyesült Államok (7.), Kína (9.), Tunézia (16.). Ezek alapján az “ágrajz” a következőképpen fest a negyeddöntőtől: Orosz Csapat-Tunézia, Magyarország-Korea, Franciaország-Egyesült Államok, Kína-Olaszország. Fentiekhez annyit szükséges hozzátenni, hogy Japán két fegyvernemben nevezhet a kvótát kiharcoltakon kívül csapatban. Így az elvi esély megvan arra, hogy 9 nemzet indul, és lesz egy Tunézia-Japán nyolcaddöntő, ám a házigazdák nagy valószínűséggel férfi tőrben és férfi párbajtőrben élnek majd ezzel a lehetőséggel. 

Mosoly az olimpiai kvalifikáció utáni pillanatokban, idén márciusban, Budapesten. Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza és Márton Anna.

Ami biztos, hogy a mieink, Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállításban Koreával találkoznak a négy közé kerülésért. Az ázsiaiakról elmondható, hogy az utóbbi időszakban gyakorlatilag változatlan összeállításban léptek pástra – miként a magyarok is. A két csapatot, ugye, egyetlen hely választja el a világranglistán jelen pillanatban, ám az szintén tény, hogy ők állnak előrébb, és nálunk jóval eredményesebb múlttal rendelkeznek. A legutóbbi, 2019-es budapesti világbajnokságon bronzérmesek lettek, rutinos, erős csapatot alkotnak. Legjobbjuk, a 33 esztendős Kim Jijeon a 2012-es londoni olimpián egyéni aranyérmet nyert, és most is a világranglista élmezőnyéhez tartozik (8. hely). Három csapattársa Jun Jiszu (14.), Csoj Szujeon (25.) és Szeo Jijeon (27.). A legfiatalabb koreai is 28 esztendős, azaz 2 évvel idősebb, mint a legkorosabb magyar… Ott tehát az “évek és a rutin”, itt a fiatalság és a tehetség. Érdekes, hogy szemben a férfiakkal, akik igen sokszor találkoztak a tokiói riválisokkal, a nők esetében a lassan mögöttünk maradó olimpiászban mindössze négyszer mérkőzött a két válogatott. Íme, az eredménysor.

2018. március 5., Baltimore: Magyarország-Korea 44:45.

2018. június 3., Tunisz: Magyarország-Korea 45:44.

2019. december 15., Salt Lake City: Magyarország-Korea 45:35.

2020. március 8., Athén: Magyarország-Korea 45:42.

Miként látható, a mérleg 3:1 ide, ráadásul az utóbbi két siker ebben az olimpiai kvalifikációs időszakban történt. Úgyhogy bátran kijelenthető, hogy nem az esélytelenség nyugalmával léphetnek majd pástra a mieink a sportágnak Tokióban otthont adó Makuhari Messé-ben. 

A két kulcsemberen, Márton Annán és Pusztai Lizán nagyon sok múlik majd Tokióban.

Néhány mondat a folytatásról! Hát ez az a helyzet, amikor bátran sutba dobhatjuk a statisztikát. Ugyanis a megjósolhatatlan kimenetelű negyeddöntőnk győztese vélhetően a világ egyik legjobbjával, a vesztese a torna messze leggyengébbjével (persze, papíron) folytathatja. A következő körben ugyanis a győztesre az elődöntőben Oroszország, a vesztesre az 5-8. helyért Tunézia vár majd. Nagyon nem mindegy… És ez az a szituáció, amikor minden vágyunk az, hogy az erősebb válogatott legyen a soron következő ellenfél. 

Beszéljünk mi is az oroszokról, két okból is! Egyrészt, mert reményeink alapján velünk kerülünk majd szembe. Másrészt azért, mert a tunéziaiakról nincs nagyon mit beszélni. Amennyiben az alsó ágra kerülnénk, ellenük kötelező a győzelem, és ez azt jelenthetné, hogy a magyar női kardcsapat a legeslegrosszabb esetben is hatodik helyen végezne olimpiai debütálásán. Ami természetesen szép “végeredmény”, de ennél többre vágynak Márton Annáék. Szóval, az oroszok… Egyaránt orosz női kardvívó a legutóbbi egyéni olimpiai bajnok, a 2018-as egyéni világbajnok, valamint a jelenlegi világranglista éllovasa. Ez a szempontunkból nem hangzik túl bíztatóan, ám a helyzet egyáltalán nem reménytelen. Előbbi, Jana Jegorjan, gyermekáldás miatt nem indul az olimpián. Középső, Szofija Pozdnyakova, a vuhszi vb-arany óta nem nagyon találja önmagát, jelenleg 17. a világranglistán. Utóbbi, a világklasszis Szofija Velikaja pedig mégiscsak 36 esztendős, ő is kifoghat egy rosszabb napot. Persze, az esélyesei mindenképpen az oroszok lennének egy esetleges elődöntőnek, ám “lehetetlen küldetésnek” nem tekinthető ez a párharc sem. Példának okáért említsük meg a fentebb már leírt, tavaly nőnapi athéni Világkupa-versenyt, melynek elődöntőjében mindössze egy tussal, 45:44-re maradt alul a magyar csapat. 

A "befejező ember", Pusztai Liza a levegőben. Történjen így Tokióban is…!

Az utolsó körről, azaz a helyosztók befejező fázisáról lehetetlen beszélni. Tényleg felesleges tippelgetni, hogy a mieink az 1., a 3., vagy az 5. helyért lépnek majd pástra… Ám jó érzés ízlelgetni, hogy mindhárom verzió szóba jöhet. Az ellenfél pedig az alsó ág négy válogatottja, azaz Franciaország, Olaszország, Kína és az Egyesült Államok közül kerül majd ki. 

Fontosabb, hogy miként látja az esélyeket Gárdos Gábor, a válogatott vezetőedzője. “Valamivel talán esélyesebbek a negyeddöntőben a koreaiak, de egyáltalán nem tartanám azt sem meglepetésnek, ha mi nyernénk, és ezen dolgozunk mostanság egyfolytában. Mivel mi érkezünk alulról, azaz a világranglista 5-8. helyéről, egyáltalán nem gondolom rossznak az águnkat. Meg egyébként is: nekünk azzal kell foglalkozzunk, hogy mindenki kihozza magából a legjobb tudását. Mert ha ez sikerül, akkor nagyon kellemes meglepetést szerezhet ez a fiatal csapat. Apropó, fiatalság! Az gyakorlatilag megtippelhetetlen, hogy Tokióban miként végeznek majd a lányok. Abban viszont bizonyos vagyok, hogy ez a csapat, ez a női kardválogatott – és itt nem csak az utazó négyesre gondolok -, nagyszerű évek, komoly sikerek előtt áll. Hiszem, hogy a magyar női kardcsapat a következő, 2024-es olimpiára éremesélyesként utazik majd.”

A jelenkori női kardcsapat eddigi legfényesebb sikere a 2019-es Európa-bajnoki ezüstérem.

A válogatott összeállításával kapcsolatosan Gárdos Gábor a következőket nyilatkozta: “Nem láttam semmi okát annak, hogy változtassak azon a csapaton, amellyel a legutóbbi versenyeken álltunk fel. Természetesen Márton Anna és Pusztai Liza indulásához nem férhetett kétség. A harmadik egyéni induló Katona Renáta lesz, ő kezd majd a csataversenyen is. A negyedik emberünk a 18 éves Battai Sugár, és biztos vagyok abban, hogy megállja majd a helyét, amennyiben szükség lesz rá. De itt szeretném hozzátenni azt, amire már az előbb is utaltam. A válogatottunk nem négy emberből áll, egységes és összetartó közösség kovácsolódott össze. Elhatározásom az, hogy az őszi Európa-bajnokságon azoknak a társaknak is szeretnék lehetőséget adni, akik most segítik a felkészülést.”

Utóbbival, mármint a felkészüléssel kapcsolatosan is kérdeztük a vezetőedzőt. “Köztudomású, hogy számos sérülés és betegség hátráltatott bennünket az utóbbi időszakban. Márton Anna térdszalagszakadást szenvedett, Pusztai Liza sérült és beteg is volt, Katona Renáta átesett a koronavíruson, Battai Sugi pedig mononukleózist kapott. Túlvagyunk mindenen. Most éppen Budapesten készülünk, és valóban úgy érzem, hogy mindenkinek javulóban a formája. A csúcsra járatás pedig még csak most kezdődik. Azért dolgozunk, hogy Tokióban legyünk a legjobbak, július legvégén. Mert titkos vágyam, hogy már 2021-ben sporttörténelmet írjunk, és megszerezzük a szakág első olimpiai érmét.”

A férfi kardcsapatok versenyét július 31-én rendezik Tokióban. Ez lesz az utolsó versenyszám vívásban, melyben érintettek a mieink. Hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM