Hír

Újra Tokióban az 1964-es tíz magyar aranyérem története

  • 2021.06.17

Olimpiai ereklyékből nyílt kiállítás a tokiói Magyar Kulturális Intézetben. Az 1964-es játékok pólódöntőjének labdája, a vívóversenyek legeredményesebb nemzetének járó nagydíj is Tokióban van. 

Rejtő Ildikó videóüzenete a kiállításra

A jeles tárgyak nem a jövő hónapban kezdődő játékok, hanem az ötvenhét éve, 1964-ben megrendezett tokiói olimpia ereklyéi, amelyek a tokiói magyar nagykövetség szervezésében, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum együttműködésével kerültek vissza a japán fővárosba, a Magyar Kulturális Intézetben június 15-től július 12-ig látható sporttörténeti kiállításra. 

Ezt a Nemzetek Nagydíja bronztálat nyerte az 1964-es olimpián a 4 aranyérmet szerző, Sákovics József által vezetett magyar vívóküldöttség.

Az olimpiai tárlatra látogatók megtekinthetik Kozma István birkózó aranyérmét, a ‘64-es vízilabdadöntő labdáját és két magyar játékos sapkáját, amelyben kiharcolták a bajnoki címet, továbbá Magyarországnak, mint a vívóversenyek legeredményesebb nemzetének járó nagydíjat egy bronz tál formájában. A kiállításon nemcsak a fenti relikviák, hanem 40 fotó is megidézi az 1964-es olimpiát és a magyar csapat szereplését Tokióban. Az MTI fotóin a megnyitó, majd a győzelem és az ünneplés pillanatai éppúgy láthatók, mint az olimpiai falu magyar szakácsával beszélgető vagy kimonót viselő japán nézőnek autogramot adó illetve hatalmas japán esernyőkkel bicikliző magyar sportolók képei.

Az értékes ereklyék és a korabeli fotók mellett archív videók és kiadványok idézik fel a magyar csapat szereplését, a versenyek és az edzések emlékezetes pillanatait, valamint a sportolók ismerkedését a japán közönséggel és fővárossal. A kiállításhoz kapcsolódóan különleges beszélgetésre is sor kerül Jamada Hirokóval, Juci nénivel”, aki a magyar csapat hivatalos tolmácsa volt az 1964-es nyári olimpia idején. 

Tokióban megnyílt magyar kiállítás anyagaiból.

A tokiói nagykövetség ezzel a rendezvénnyel hangol a jövő hónapban kezdődő olimpiai, valamint az augusztusban induló paralimpiai játékokra. A kiállítás külön érdekessége, hogy a Magyar Kulturális Intézetben látható archív fotók a tárlatot követően a tokiói olimpiai faluba kerülnek, a ‘64-es sikereink így a magyar olimpiai csapat szálláshelyén adnak majd erőt és inspirációt olimpikonjainknak.

Az ötvenhét évvel ezelőtt Tokióban, első alkalommal Ázsiában megrendezett olimpiai játékokon 182 sportoló képviselte hazánkat. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót Kulcsár Gergely olimpiai bronz-, későbbi ezüstérmes gerelyhajító vitte. Sportolóink összesen tizenhét sportágban mérették meg magukat, huszonkét érmet (10 arany 7 ezüst, 5 bronz) szereztek és a hatodik helyen végeztek az éremtáblázaton. A legeredményesebb magyar sportoló, Rejtő Ildikó két elsőséget szerzett: női tőr egyéniben és a női tőr csapattal egyaránt a csúcsra ért. A vívásnál maradva, férfi kard egyéniben Pézsa Tibor, párbajtőrben pedig a férfi csapat állhatott a dobogó legfelső fokára, öttusában Török Ferenc, sportlövészetben Hammerl László, birkózásban Polyák Imre és Kozma István, valamint a vízilabda- és labdarúgó-válogatott aranyozta be tokiói szereplését. 


További híreink

Aktuális

Siklósi Gergő ezüstérmet nyert férfi párbajtőr egyéniben a tokiói olimpián! 23 éves világbajnokunk nagyszerű vívással jutott el a döntőig, ahol a francia Cannone-tól szenvedett vereséget. Gratulálunk neki és mesterének, Dancsházy-Nagy Tamásnak!

Itt a sporttörténelem! Szilágy Áron zsinórban harmadszor nyerte meg a férfi kard egyéni verseny aranyérmét a tokiói olimpia nyitónapján. Elképesztő vívást produkált egész nap, a döntőben az olasz Samelét győzte le. Gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink